Oglas

Savjet kuhara

Nemojte više kuhati cvjetaču – bit će hrskava i ukusna ako umjesto toga napravite ovo

author
N1 Info
26. srp. 2025. 14:33
cvjetača, karfiol,
Pexels / Photo by Engin Akyurt

Cvjetača često ima reputaciju dosadnog povrća – ali samo ako je kuhate.

Oglas

Prema jednom kuharu s društvenih mreža, postoji jednostavan način da od nje napravite "hrskavu i ukusnu" poslasticu – i nije prženje.

TikTok kuhar Alfie Steiner (@alfie_cooks) otkrio je svoj najdraži način pripreme: "bang-bang" cvjetići cvjetače, uvaljani u tijesto i krušne mrvice, a zatim pečeni u pećnici – bez kuhanja i bez ulja, prenosi Express.

U opisu videa Alfie piše: "Obožavam kuhati s cvjetačom. Ovo divno povrće me uvijek iznova iznenadi koliko se različito može pripremiti."

"Zato je danas pripremamo na 'bang-bang' način. Poslužuje se uz ljuti umak s mladim lukom – to sve savršeno povezuje."

Za pripremu ovog jela trebat će vam cvjetača, osnovni sastojci za paniranje, i sastojci za pikantni umak – uz pečenje u pećnici za savršeno hrskavu završnicu.

Umjesto bljutave, prekuhane cvjetače – dobit ćete jelo puno okusa, savršeno kao prilog ili samostalan zalogaj.

Bang-bang cvjetača – recept za hrskavu i pikantnu vegetarijansku poslasticu

Sastojci – za cvjetaču:

  • 1 glavica cvjetače, narezana na cvjetiće
  • 100 g glatkog brašna
  • 50 g kukuruznog škroba (gustin)
  • 2 žlice češnjaka u prahu
  • 1 žlica gochujang paste (korejska ljuta pasta)
  • 170 ml zobenog mlijeka + 2 žličice limunova soka ili jabučnog octa
  • 100 g panko mrvica
  • sol i papar po ukusu

Za umak:

  • 4 žlice majoneze
  • 1 žlica gochujang paste
  • 1 žlica agavinog sirupa ili meda
  • 1 češanj češnjaka, sitno nariban
  • 1 žlica vode (po potrebi za razrjeđivanje)

Za dip:

  • 4 žlice majoneze
  • 1 žličica gochujanga
  • 1 češanj češnjaka, sitno nariban
  • 2 mlada luka, sitno nasjeckana
  • sok 1 limete

Priprema:

  1. Zagrijte pećnicu na 220 °C i razdvojite cvjetaču na cvjetiće.
  2. Tijesto: U većoj zdjeli pomiješajte brašno, kukuruzni škrob, 1 žlicu češnjaka u prahu, gochujang, zobeno mlijeko i limunov sok. Posolite, popaprite i dobro izmiješajte dok ne dobijete gustoću poput smjese za palačinke.
  3. Panko smjesa: U drugoj zdjeli pomiješajte panko mrvice sa solju, paprom i preostalom žlicom češnjaka u prahu.
  4. Paniranje: Cvjetiće cvjetače umačite u tijesto pa uvaljajte u panko mrvice. Rasporedite ih na lim obložen papirom za pečenje.
  5. Pecite 25–30 minuta, dok ne postanu zlatno hrskavi i pečeni.
  6. Za to vrijeme pripremite umak i dip: Sastojke za svaki jednostavno pomiješajte u zasebnim zdjelama i začinite po želji.
  7. Kad je cvjetača pečena, izvadite je, prelijte pripremljenim umakom i vratite u pećnicu na još 2 minute da se umak upije.
  8. Poslužite s dipom – i uživajte!

Teme

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Pridruži se raspravi ili pročitaj komentare

Pratite nas na društvenim mrežama